Preventie

Uiteraard heeft u met de Drijvende Woning Pakketverzekering van SEDW Alkmaar een uitstekende verzekering maar voorkomen is beter dan genezen en bespaart u een hoop ellende. Daarom geven wij u een aantal tips aan om schade aan uw woonark, woonboot, watervilla, waterwoning, woonschip of andere drijvende woning te voorkomen.

Let op: voor iedere situatie kunnen noodzakelijke maatregelen anders zijn dan in het algemeen gesteld. Raadpleeg bij twijfel altijd een gespecialiseerd bedrijf.
Vaak is het niet goed in orde hebben van voorzorgsmaatregelen een kwestie van verkeerde zuinigheid. De kosten van preventieve middelen (waaronder overigens ook bijvoorbeeld brandblussers) wegen niet op tegen de ellende en de kosten daarvan als het fout gaat.

Heeft u aanvullende tips? Laat het ons weten via het contactformulier van deze site.



Waterdetectie


Waterdetectiesysteem

Een waterdetectiesysteem werkt door middel van 1 of meerdere sensoren. Deze worden onderin het casco van een wwonark, watervilla, woonboot, waterwoning, woonschip of andere drijvende woning bevestigd.
Op het moment dat 1 van deze sensoren in aanraking komt met water, wordt er een akoestisch alarm geactiveerd. Daarnaast wordt een in de waterleiding gemonteerde magneetklep gesloten waardoor er geen leidingwater meer binnen kan komen.
Op het alarmsysteem kunt u aan de LED's zien door welke sensor er water is gedetecteerd.

Detectie

Al bij 1mm water werkt dit systeem en het detecteert alle watersoorten die rond en op een drijvende woning aanwezig kunnen zijn zoals regenwater, drinkwater en afvalwater.
Ook als de rioolpijp lekt of er een standpijp overstroomt zal het alarm afgaan.

Dankzij het akoestisch alarm wordt u altijd op tijd gewaarschuwd.

Voeding

Het systeem werkt niet op batterijen maar op 230V. Dus geen batterijen die leeg zijn maar altijd zekerheid.

Opties

  • Extra sensoren: Het is mogelijk tot maximaal 20 sensoren op het systeem aan te sluiten worden.
  • Telefoonkiezer: Het systeem bevat de mogelijkheid om een telefoonnummer te kiezen op het moment dat het alarm geactiveerd wordt.
  • Signaalclaxon: Een luide claxon buiten, of binnen in de woonark kan worden geactiveerd.
  • Signaallamp: Een flitsbuis buiten, of binnen in de woonark kan worden geactiveerd.
  • Magneetklep in de persleiding van het riool.

Meer informatie

Meer informatie over een waterdetectiesysteem kunt u vinden op Waterdetector.nl.



Vorst


Vorstproblemen

Ieder jaar ontstaan tijdens vorstperiodes problemen met woonboten, woonarken, watervilla's of drijvende woningen, met name door het bevriezen van waterleidingen of afvoerleidingen. Vanuit de praktijk worden de volgende tips gegeven.

Preventiemaatregelen

  1. Breng een warmtelint (elektrisch thermolint) aan langs de leiding tussen wal en woonboot. Een kritisch punt is waar een leiding de woonboot ingaat. Zorg dat juist daar het warmtelint goed aangebracht is. Als u niet in staat bent dit zelf te doen, kunt u een bedrijf inschakelen, er zijn diverse specialisten op dit gebied.
  2. Isoleer de leiding inclusief het warmtelint, en zorg dat de (voeler of temperatuursensor van de) thermostaat de buitentemperatuur goed kan meten. Houdt deze dus los van het lint, maar wel in de buitenlucht.
  3. Zorg voor een afscherming van de geïsoleerde leiding tegen onder meer beschadigingen, bijvoorbeeld met een buitenmantel van het geheel in de vorm van een stevige kunststof slang met grote diameter.
  4. Sommige linten werken zodanig dat het lint als het ware zelf regelt dat het warm wordt bij vorst. Andere werken met een thermostaat in een kastje. Bij de laatstgenoemde uitvoering kan het gebeuren dat de bedrading corrodeert en geen goed contact meer maakt, waardoor het geheel niet meer functioneert.
    Om te weten of de thermostaat schakelt, kan daarop een lampje aangesloten worden. Dan kan bij vorst gecontroleerd worden of het lampje brandt.
  5. Als u wilt kunnen controleren of er niet alleen stroom loopt, maar ook of het warmtelint echt warm wordt, kunt u een thermometer met een snoertje en voeler gebruiken. U monteert dan het kastje ergens binnen, en de voeler aan het snoertje buiten direct tegen de leiding. U kunt dan aflezen of de themperatuur op een waarde boven nul gehouden wordt.
  6. Een alternatieve mogelijkheid tegen bevriezen: laat een kraan een stukje open staan. Door het stromen van het water zal dit in de leiding niet of minder snel bevriezen. Dit is echter een niet altijd te controleren methode.
  7. Als de leiding toch bevriest, komt dat bijna altijd ongelegen. Bedrijven die dat mogelijk kunnen verhelpen, hebben het dan erg druk. Bovendien is het soms niet mogelijk tijdens strenge vorst de leiding (meestal van kunststof) ontdooid te krijgen. Om dan toch water te kunnen gebruiken, kunt u werken met een "bypass", op de volgende wijze (als voorzorgsmaatregel, in een periode dat het nog niet vriest).
    Voorzie de waterleiding van twee afsluiters, één in de watermeterput en één direct waar de leiding de woonboot binnenkomt.
    Breng een tweede leiding aan als een bypass, als een droge leiding, met ook twee afsluiters. Als dan de waterleiding bevriest, zet u daarvan de twee afsluiters dicht. Vervolgens zet u de twee afsluiters van de bypass-leiding open en heb u weer water. U moet dan wel een kraan een stukje open houden zodat het water blijft stromen (of op andere wijze de bypass tegen vost beveiligen), om te voorkomen dan het water in de bypass ook bevriest.
  8. Als de waterleiding tussen wal en schip bevriest, is dat vervelend maar meestal geen ramp. Regelmatig komt het echter voor dat een leiding in een woonboot kapot vriest met ernstige gevolgen. Dan kan de woonboot vol stromen en uiteindelijk zinken. Voordat iemand in de gaten heeft dat de woonboot dieper ligt, zal het vaak al te laat zijn om de brandweer te waarschuwen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een bewoner enige tijd niet aanwezig is en de verwarming ineens niet functioneert.
    Om dit te voorkomen, kan bij afwezigheid de hoofdkraan gesloten worden. Ook kan een detectiesysteem geïnstalleerd worden. Zo'n waterdetector kan een alarmsignaal geven als er water onderin de woonboot opgemerkt wordt en/of er kan automatisch een hoofdkraan gesloten worden.




Drijvende WoningVerzekering website, DrijvendeWoningVerzekering.nl, Drijvende Woning Verzekering.com, DrijvendeWoningPakketVerzekering.nl, Drijvende Woning PakketVerzekering.com Copyright (C) SEDW.